torstai 30. tammikuuta 2014

Metsästäjä-lehti

  Näin pakkaspäivinä ehtii hyvin perehtyä lehtiinkin kunnolla. Viimeisessä Metsästäjä-lehdessä oli Tikkusen tutkielma susien tappamista koirista. Tulokset ja johtopäätökset olisi jokainen metsästäjä/koiranomistaja osannut sanoa lähes lonkalta.
  1. Tappoja tapahtuu eniten syys-joulukuussa. Tottakai! Metsästys alkaa silloin. Useat koirat ovat 'huonossa' kunnossa kesän jälkeen. Ilmat ovat hyviä ja liikkujia paljon. Talven edistyessä koirien kunto paranee, metsästäjät vähenevät lumen ja pakkasten takia. Pedotkin alkavat löytää muuta ruokaa: haavakkohirviä,-lintuja,-jäniksiä, teurasjätteitä. Sudethan ottavat ruoan sieltä, mistä sen helpoimmin löytävät.
  2. Suomenajokoira johtaa tilastoa. Tottakai! Suomen yleisin rotu, pitkä metsästyskausi. Tässä vertailtiin myös muihin pohjoimaihin. Kokemukseni mukaan suomalainen metsästää suuren osan aikaa yksin. Ruotsalaiset, ainakin tietojeni mukaan, enemmän ryhminä. Kyllähän sudet väistyvät isomman ryhmän läheltä. Metsästäjät ovat hajallaan ja koira likimain porukan sisällä. Hirvikoira on varmaan helppo saalis sudelle, haukkuu paikallaan, eikä kiinnitä juuri huomiota ympäristöön. Mielestäni uhreiksi joutuvat vielä kokeneet ja parhaassa iässä olevat koirat. Parhaat koirat eivät luovuta helpolla kesken kaiken. Etäisyys isäntään saattaa olla kilometrejä, hirvikoirilla jopa kymmeniä.
  3. Vähiten tappoja tapahtuu touko-, kesäkuussa. Tottakai! Metsässä on pedoille ruokaa: hirven-, poron-, peurojen-,ym vasat. Linnunpoikaset, jänistenpoikaset, myyrät, ym.... Koirat ovat tarhassa tai ainakin pihassa kiinni. Tammi-, helmikuussakin koira on helpompi saalis kuin pitkäkinttuinen hirvi paksun lumen takia.
  4. Pihoilta häviää eniten suomenpystykorvia. Tottakai! Pystykorva ei vähässä kummassa nuku kopissa, vaan käpertyy lumihankeen kiepille. Jos susi valitsee saaliin äänen perusteella (Pystykorva), pannaanhan vielä koiralle kilikello kaulaan. Muinoin karhutkin oppivat hakemaan ruokaa lehmänkellon mukaan.
  5. Olisihan mukaan voinut ottaa myös haavoittuneet ja pelastuneet koirat. Niitäkin on tosi paljon.
  Olipahan tutkimus! Sudet tappavat koiran useammin metsässä kuin pihassa! Lähteenä oli käytetty RKTL:n tilastoja (epäluotettava) ja kuntien maaseutusihteereitä (luotteva). Miksi ei kyselty metsästäjiltä, vakuutusyhtiöiltä, eläinlääkäreiltä....
  Miten vahinkoja voitaisiin sitten välttää. Vähentämällä petokantaa, kaatoluvat nopeasti häiriköille. Valtiovallan mielestä ilmeisesti paras tapa on kasvattaa petokanta niin suureksi, että koirametsästys on sitten pakko lopettaa. Muutaman vuoden päästä minäkin ilmeisesti metsästän kotona muistossani. Aamulla lähden sitten jäljestämään kaupunkirussakkoja ja citykaneja.
  Tämmöisiä ajatuksia heräsi tänä aamuna.
  Paras uutinen lopuksi! Kaamos on meillä ohi! Eilen paistoi ensikerran aurinko pirttiin marraskuun jälkeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti